måndag 23 april 2012

Valpkurs

Idag var vi på valpkurs för första gången, jag och Odågan.  Det var väldigt läskigt med en massa andra hundar, så Odågan tyckte det var bäst att skälla ut alla efter noter.  Men han var inte den enda som var verbal av sig.  (Men han var nog den som skällde högst och längst)  Förutom Odågan så var där en spansk vattenhund som heter Beu, en chihuahua som heter Hugo, en blandning mellan typ liten spets och nåt annat litet och ser ut som en långhårig rysk toy terrier som heter Alice, en spaniel som heter Harry och två vita herdehundar från samma kull som heter Bosch och Bonnie.

Först samlades vi inne i kurslokalen och presenterade oss själva och hundarna, sen gav vi oss ut på promenad tillsammans.  Odågan skulle bestämt gå sist, så han kunde hålla koll på alla andra hundarna.  (är man vallhund så är man.)  Sen körde vi lite kontaktövningar innan vi gick tillbaka till klubbstugan och tog fikapaus.  Efter det gick vi ut på lydnadsplan och tränade på sitt, lite inkallning och lite mer kontakt.  Odågan är ju en hejare på sitt för det har vi tränat på hemma.  Inkallning gick också bra, fast det var lite läskigt att springa förbi alla hundarna första gången.  Andra gången gick det bättre.  Mot slutet var dom andra hundarna inte alls lika läskiga och han vågade sig till och med fram för att nosa på Bonnie när hon tittade åt andra hållet.

Vi har även passat på att träna på att inte slänga sig ur buren så fort matte-hundnörd öppnar den.  Vi har ju nyligen inhandlat en ny hundbur från Alfta-buren, en dubbelbur med mellanvägg.  Då kan man träna på sånt braigt som just att inte slänga sig ur buren.  Det var lite svårt innan med tygbur, då fick man liksom fånga upp Odågan mitt i luften.  Men nu kan man stänga dörren så fort han gör ett rymningsförsök, och då går det tydligen mycket fortare att lära sig att man kommer ut snabbare om man håller sig lugn och stilla.

Dagen till ära så har Odågan fått ett nytt halsband, ett halvstryp i läder.  Men strypfunktionen funkar inte för att halsbandet är tillräckligt stort för att ta stopp innan det stryper honom.  Men jag gillar halvstryp för att dom är så smidiga att sätta på och ta av.  Busfröet kör jag också halvstryp på, men hans är också för stora för att strypfunktionen ska kunna funka.

1 kommentar:

  1. Oj, nytt halsband och nya kompisar! Det låter som en härlig kurs. Hoppas att du lyckas lära matten hur man öppnar buren, hur man tar kontakt och får dig att sitta och sånt. Det brukar ju bli en och annan godisbit under tiden... Kramis!

    SvaraRadera