måndag 11 juli 2011

Det bästa hundgodiset...

...för tillfället är hemmagjort levergodis, tycker Busfröet.  Pipleksaken är lite mer skeptisk mot allt vad godis heter, och tycker att levergodiset ligger på ugnefär samma intressenivå som torrfoderkulor.  Men livsnjutaren Busfröet, finsmakaren, han ääääälskar hemmagjort levergodis.

Första gången han fick smaka det var på en aktiveringskurs på Östhammars Brukshundklubb.  Det var första gången vi var där, i alla fall för den kursen, och vi skulle testa lite enklare budföring.  Matte-hundnörd och Busfröet gick fram till instruktören som bjöd på en levergodis.  Sen gick matte-hundnörd och Busfröet iväg en bit.  Matte-hundnörd kopplade loss Busfröet, och innan någon ens hann blinka, så stod Busfröet som ett ljus i position bredvid instruktören och väntade snällt på en till bit levergodis.

Matte-hundnörd ropade och ropade på Busfröet, men han lämnade INTE instruktörens sida.  Tillslut fick matte-hundnörd gå och hämta Busfröet med koppel, och då var instruktören snäll och gav matte-hundnörd ett par bitar levergodis.

Matte-hundnörd gav Busfröet en bit levergodis, så han skulle förstå att hon också hade såna godbitar i fickan.  Sen kopplades Busfröet loss, och innan nån ens hann blinka, så stod han som ett ljus bredvid instruktören igen.  Nu hade ju Busfröet förstått att det fanns levergodis hos matte-hundnörd också, så såfort instruktören hade gett honom belöningen, så sprang Busfröet snabbt som blixten till matte-hundnörd.

Den här gången glömde Busfröet att vänta på belöningen, utan han sprang raka vägen mot instruktören.  Men halvvägs dit kom han på sig själv, vände mitt i luften och sprang för glatta livet tillbaka till matte-hundnörd.



Efter det blev budföring allas favoritgren på kursen.  Inte för att det var så märkvärdigt att träna deras hundar i det, men att titta på när Busfröet sprang som en oljad blixt, om och om igen, det var tydligen jätteroligt.   Vi fick köra favorit i repris flera gånger under kursen.  Vi skulle kanske ha sålt biljetter, och tjänat oss en hacka.

Efter den första gången så blev instruktören Busfröets favoritperson i hela världen.  Instruktören är en mycket snäll person, som delade ut recepten på sitt supergodis till alla deltagare, så vi också kunde vara favoritpersoner.

Här kommer receptet på vad som tydligen är världens godaste godis:

LEVERGODIS

500g leverfärs (finns i frysdisken hos dom flesta större matbutikerna)
3.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl vatten

Rör ihop allt till en jämn smet.  Bred ut smeten på oljad plåt och grädda i 14 minuter, 175 grader.  Låt svalna lite och skär i små bitar.

Håller i 3 dagar när det är färskt eller upptinat.  Går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar