onsdag 27 juli 2011

Klappat på vovsingar

I dag har jag besökt ytterliggare en uppfödare av Berger de pyrenees a poil long, eller berger, kort och gott.

Hon hade världens trevligaste och goaste hundar.  Inga reservationer här inte!  Dom kraffsade och bufflade på mig när dom ville bli klappade, hoppade helt objudna upp i knä och var allmänt underbara!  Blir det valp så blir det definitivt från den uppfödaren!!!  Hon har Jomgarden's Kennel utanför Gimo.

Jag var där i över två timmar, och fick svar på en massa frågor, både om rasen rent generellt, och om hennes hundar specefikt.  Bland annat så fick jag svar på hur man uttalar Berger de pyrenees a poil long.  (Bärrchér de pyrenees a poa long)

Jag har gått och tjuvkikat lite på en kombination där tiken parades för tre veckor sedan.  Tiken tävlar SM i agility, och båda tikens föräldrar är välmeriterade i lydnad.  (alltså elit, inget jäkla LP1)  Caramell, som tiken heter, bor hos fodervärd, och jag hade därför inte möjlighet att träffa henne, men jag träffade pappan till den kommande kullen, Ajax.  En lugn och samlad herre från Frankrike.  Av uppfödaren, Marie, fick jag kontaktuppgifter till Caramels husse, så jag kan träffa även henne innan jag avgör om jag vill ha valp ur den kullen.

En av hennes tikar, Tindra, stal mitt hjärta.  Henne hade jag nog stulit om Mari hade vänt ryggen till länge nog.  Hennes bruna ögon som tittade fram under en svart spretig lugg var helt oemotståndliga.  En sån vill jag ha!  Inte just en svart tik, utan en Tindra!

Här är listan på hur jag prioriterar i val av valp och i vilken ordning jag prioriterar:

1.   Öppenhet (jag vill ha en framåt och tillgänglig hund)
2.   Arbetslust (jag vill träna och tävla i lydnad, eventuellt bruks, och leka agility)
3.   Storlek (jag vill ha en hund som håller sig till den nedre halvan av storleksspannet i rasstandarden)
4.   Kön (jag vill ha en hane)
5.   Färg (egentligen helt oväsentligt, men jag är svag för fawn.  Men efter att ha träffat Tindra så bekräftar det ännu mer att färgen inte har någon som helst betydelse)

Utöver det så ska ju självklart valpen vara frisk osv, men det är ju så självklart att jag inte ens tar med det på listan.

Jag tog inte ens med mig kameran, för jag visste att jag ändå inte skulle fotografera.  Så det blir inga bilder i detta inlägg.  Men gå in här så kommer man till hennes hemsida och kan se alla underbara hundarna.

1 kommentar:

  1. Kul att du fastnat för berger! Vi blir fler och fler som ser tjusningen med denna ras! Caramell är dessutom en jättehärlig tik, så det är ett bra val av tik!
    Lycka till med din framtida hund!

    Linda, Inez & Drömma
    http://blogg.passagen.se/liri

    SvaraRadera