lördag 14 januari 2012

Handling för idioter

Eller handling för matte-hundnörd och Busfröet, men det är ungefär samma sak.

Eftersom det är bajsväder ute så har Busfröet och jag tränat inomhus, och då blir man ju lite mer begränsad i vilka övningar man kan göra. Cirkelarbete funkar ju liksom inte, eftersom vi inte har något rum stort nog för att springa i cirklar med 20 meters diameter. Eller jo, om man plockade bort soffan (och julgranen vore kanske en idé att plocka ner, kom jag på nu) och matbord och stolar så skulle det gå. Fast inte med 20 meter kanske, jag har nog väldigt dåligt ögonmått tror jag. Och egentligen körde vi inga riktiga handlingsövningar, utan snarare förberedelser för kommande handlingsövningar.

Vi klosstränade lite.  Åt höger, tänkte jag, för vänster kan ju redan Busfröet. Men man måste ju kunna höger också, om man ska vara agilitystjärna. Och så körde vi lite att gå fram och tillbaka på både höger och vänster sida om matte-hundnörd, för det måste man också kunna. Och extern belöningar är väldigt bra att ha i agility har jag hört av dom som kan, så vi tränade på att lägga godis i en skål på golvet, och på ett "varsågod" så fick Busfröet springa och ta det. (fast ett par gånger hade Pipleksaken hunnit dit före, tills matte-hundnörd kom på den braiga idén att låta Pipleksaken tillbringa lite tid med Sambo i spelrummet) Sen som avslutning så tänkte vi köra lite stadga i sitt, för man måste ju kunna sitta still i starten innan matte-hundnörd säger att man får börja.

Så det är vad vi har gjort idag. Kanske inte så storartat som vi hade planerat. Men man måste ju kunna grunderna innan man börjar med dom flashiga övningarna liksom.

Och hur gick det för oss då?

Hm, att klossträna borde ju vara plättlätt kan man tycka, för det har vi ju gjort tusen gånger förut. Men inte idag, tydligen. Idag var klossen helt ointressant och det enda beteendet Busfröet erbjöd var hoppstå. Så då sket vi i det och gick lite fram och tillbaka med Busfröet på både höger och vänster om matte-hundnörd, och det gick ju väldans bra, förutom att Busfröet envisades med att erbjuda hoppstå hela vägen fram och tillbaka. ”Varsågod” gick bättre. Det gick väldigt bra faktiskt och han förstod fort att han skulle prestera något innan han fick ett varsågod. Vi började så klart utan att behöva prestera något alls, jag höll tillbaka honom och släppte honom med ett varsågod så sprang han raka vägen fram till skålen med nötkorv (utan lök, från lokal bonde, mycket lyckat fynd). Sen skulle han som sagt prestera något för korvbiten. Vi började med att gå ifrån skålen i fotposition. Hur klockrent som helst. Även fast han fortsatte att erbjuda hoppstå hela vägen. Sen tyckte jag att han kunde sitta också innan han fick ett varsågod. Men det tyckte inte Busfröet. Han tyckte han skulle visa upp sitt nya fina hoppstå trick istället. Vid det här laget började jag ana ett mönster i det hela, och lät honom hållas med sitt eviga hoppståande.  Så stadgan i sitt som jag hade tänkt träna struntade vi i helt och hållet.  Man får ju välja sina duster liksom.

Jag väljer att se det positiva i vårat misslyckande. ”Varsågod” träningen gick ju superbra, så det fortsätter vi med i morgon. Resten fortsätter vi med någon annan gång. Man kan ju inte hålla på med hur många grejer som helst på en gång. Dessutom har jag antagit en utmaning från Sofie med dom underbart vackra kamelerna om att börja med ett träningsmål i veckan. Den kommande veckan är vi ett gäng som kör slalom mellan benen som mål. Och så fortsätter vi med hoppstå. Och varsågod. Och på måndag är det ny lektion på onlinekursen. Ja, det får nog räcka med dom sakerna.

1 kommentar:

 1. Här i V-vik har vi haft toppenväder tagit oss en skogspromenad!

  Visst blir det roligt när dom erbjuder nyinlärda beteenden haha
  Theo som precis lärt sig ligga på sidan gör det hela tiden vad man än ber honom.

  Hälsningar

  http://husseochjag.blogg.se

  SvaraRadera